torsdag 20. juni 2019

Barn ørebetennelse

Dersom barnet ditt tar seg til øret og gråter mer enn vanlig, kan det skyldes en akutt mellomørebetennelse. De fleste blir bedre etter et par dager, men antibiotika . Nest etter forkjølelse er akutt mellomørebetennelse den vanligste infeksjonssykdommen hos barn.

Infeksjonen skyldes ofte virus, men den kan også komme av . Tilstanden opptrer sjeldnere hos større barn og voksne. Enkelte barn er mer utsatt enn andre, og ørebetennelse forekommer oftere hos barn med foreldre eller . Små barn er ofte mer utsatt for ørebetennelse enn voksne – og får ofte fryktelig vondt når det skjer.

Dette er en vanlig tilstand hos små barn men forekommer sjeldnere hos større. Den vanligste formen for ørebetennelse hos barn er akutt mellomørebetennelse (akutt otitis media). Ofte kommer den som ledd i en forkjølelse, men den kan også være eneste tegn på infeksjon. Mellomørebetennelse er svært vanlig hos små barn. Tilstanden skyldes at slimhinnene i mellomøret blir betente og produserer væske og puss.


Vi ser et barn som er hos legen fordi det har hatt feber, nedsatt almentilstand og klaget på vondt i ørene. Legen ser på trommehinnene til barnet og ser at de er . Over halvparten av alle barn får mellomørebetennelse en eller flere ganger før 4-årsalderen. Selv omsykdommen ikke alltid er like alvorlig, kan den påføre barnet store smerter.

Den vanligste formen for ørebetennelse er mellomørebetennelse. Her finner du mer informajon om hva og hvordan du bør forholde deg når barnet ditt . Jo yngre barnet er når det får sin første ørebetennelse, jo større sjanse er det for at det får nye betennelser. Mange barn får sjeldnere mellomørebetennelse hvis de kutter kumelk og søtmelksprodukter, som hos mange . Mellomørebetennelse kan utvikle seg til en mer kronisk tilstand hos barn. Alle kan få mellomørebetennelse, men det rammer mest barn. Dette er en vanlig tilstand hos små barn, nest etter forkjølelse er akutt mellomørebetennelse den vanligste infeksjonssykdommen hos de minste . Mellomørebetennelse er en sykdom som oftest ses hos barn.


Både bakterier og virus kan gi mellomørebetennelse. Mellomørebetennelse er en hyppig årsak til . Betennelsen sitter i mellomøret og er en forsvarsreaksjon for å bekjempe bakterier . Hvert tiende barn i førskolealder har hatt ørebetennelse mer enn fire ganger i løpet av et år. Sekretorisk mellomørebetennelse er vanligst hos . Den er i utgangspunktet ufarlig, men kan i enkelte tilfeller gi varig hørselstap. Etter hvert som kraniet vokser dreies øretrompetene mer vertikalt slik at tyngdekraften forsterker dreneringen. Dette gjør at ørebetennelse stort sett rammer barn.


Akutt otitis media hos ellers friske barn skal ikke behandles . Forkjølelse, halsbetennelse og ørebetennelse er nesten dobbelt så vanlige hos barnehagebarn sammenliknet med barn som ikke går i . Ved kronisk mellomørebetennelse har barnet hull på. De fleste barn kan, og bør se an øreverk i tre dager og bare ta. Når bør fastlegen henvise barnet med ørebetennelse videre til spesialist?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg