tirsdag 11. desember 2018

Akutt halsbetennelse

Akutt halsbetennelse betegnes på fagspråket akutt tonsilitt. Det er en betennelse i de to ovalformede mandlene, tonsillene, som du finner på hver side baktil i . Akutt halsbetennelse skyldes i de fleste tilfeller et luftveisvirus.

Ved betydelige symptomer kan det foreligge halsbetennelse med streptokokkbakterier. Halsbetennelse er en betennelse i mandlene i svelget.

Akutt halsbetennelse kan skyldes både virus og bakterier. Ved bakterieinfeksjon kan det være aktuelt å få . Her er lista over symptomene ved halsbetennelse. Ved lettere tilfeller av akutt tonsillitt (dvs. moderat svelgbesvær og lett feber) er det . Jeg her fått akutt tonsilitt- halsbetennelse. Var på legevakten i dag med sterke svelgesmerter, og fikk resept på Azitromax. Akutt halsbetennelse, også kalt tredagers halsesyke, er som regel en betennelse i mandlene og deres omgivelser.


Akutt ethmoidalsinusitt (sinusitis ethmoidalis). Akutt sinusitt som involverer mer enn én bihule, men ikke pansinusitt.

Tonsillitt, samlebetegnelse på forskjellige betennelser i tonsillene. Halsbetennelse er akutt betennelse i svelget eller tonsillene (mandlene). Betennelse i tonsillene betegnes tonsilitt, betennelse i svelget betegnes også faryngitt. Ved akutt halsbetennelse er oveflata av mandlane ofte raude og dekt med.


Den vanlegaste årsaken til halsbetennelse er virusinfeksjon frå adenovirus, . Halsbetennelse er vanlig ved forkjølelse, og skyldes virus eller bakterier. Halsbetennelse gir sår hals, men det går som regel over av seg selv. Både etiologisk, klinisk, diagnostisk og behandlingsmessig er faryngitt og tonsillitt svært like, og . Hurtigprøver på hemolytiske streptokokker (antigenprøver) ved halsbetennelser har vist seg å være meget nyttige for å unngå unødvendig antibakteriell . Utbrudd av halsbetennelse og skarlagensfeber var forholdsvis vanlig før.


Lokalisert invasiv infeksjon i huden kan gi rosen (erysipelas), akutt . Mange får halsbetennelse hver eneste vinter og vår. En akutt halsbetennelse er svært vanlig og skyldes i de fleste tilfeller luftveisvirus, ifølge . Akutt halsbetennelse kommer ofte som en fortsettelse eller en forverring av en forkjølelse. Hos barn sitter den ofte i nesesvelget, i overgangen . Epstein-Barr virus (EBV) og cytomegalovirus (CMV) kan gi akutt tonsillitt med. Vanligvis har pasienten halsbetennelse, men det kan også ses ved impetigo. Paul II ble tirsdag innlagt på sykehus på grunn av pustebesvær.


Paven lider av akutt halsbetennelse, opplyser en talsmann for Vatikanet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg