onsdag 26. desember 2018

Når har du feber

Innlegg: Skrevet January 20- 08:46. Har alltid trodd at og oppover er feber. Men har fått høre i det siste at alt over 3er feber, stemmer det?

Helse › Doktoronline › Forkjølelse › Dette bør du vite om feberBufretLignende8. Når man har feber, opplever man gjerne at man svetter og fryser om hverandre. Dette er tegn på at termostaten for kroppstemperaturen er . I praksis sier man at man har feber når man måler en temperatur på 3eller 38°C i endetarmen, det vil si en økning på °C fra normalen.

Feber er et svært vanlig sykdomstegn og også en hyppig årsak til legebesøk. Barn har feber når temperaturen er over 38° (målt i endetarmen). Når du har en infeksjon - for eksempel en forkjølelse eller influensa - er det bra med litt feber.


Tar du febernedsettende, risikerer du at det tar lengre tid å bli frisk. Hvorfor får vi feber, og hva skal du gjøre om barnet ditt har feber? Hva er det første og viktigste å gjøre når barnet har feber?


Feber er en kroppstemperatur over 38° C, og skyldes som regel en infeksjon. Følg diagrammet og få innblikk i hvilke spørsmål vaktlegen vanligvis vil stille når du ringer. Husk å forsikre deg om at legevakten har den riktige adressen.

Feber oppstår når termostaten i hypothalamus innstilles på en høyere. Feber er en del av kroppens naturlige forsvar mot infeksjoner og er ikke en sykdom i. Dette gjelder også små barn – da er det lettere å vite når man har feber. I praksis sier man at man har feber når man måler en temperatur på 38° C i. Målt i munnen regner man feber fra cirka 3grader, står det på . Fryser som bare det, hvorfor det når kroppen egentlig er for varm pga. Det kan forklare hvorfor vi både fryser og svetter når vi har feber. Min sønn, som nettopp har fått influensa, spør meg: ”Mor, hvorfor fryser jeg når feberen stiger?


Når vi har feber, er det hjernen som setter i gang temperaturøkningen, det som skjer da er at blodkarene i kroppen (spesielt i huden) trekker . Feber vil si at kroppstemperaturen, har steget til over 3ºC. Når temperaturen stiger, øker også kroppens behov for oksygen (surstoff) og . Feber er et vanlig tegn på sykdom og en del av kroppens naturlige forsvar mot. Feber er kroppstemperatur på 30º C eller mer målt i en- detarmen.


Barn får lettere feber enn voksne, og de får ofte høyere feber. Temperatur over grader kaller vi feber. Det er ikke alltid lett å kjenne om barnet ditt har feber, selv om du kan lukte det i nakken.


Fagstoff: Fysiologi og feber - I hjernen ligger et område som heter hypotalamus. I hypotalamus ligger senteret som regulerer . Det er delte oppfatninger blant legene om hvor raskt foreldre bør kontakte lege når barnet har feber, og når det er behov for febernedsettende medisin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg