fredag 20. mai 2016

Vitaminer og mineraler i mat

Mat med høyt innhold av A-vitamin: lever, smør, margarin, eggeplomme,. B-vitaminer (i et B-vitaminkompleks) og mineralet selen. Vitaminer, mineraler og sporstoffer kalles med en fellesbetegnelse for.

Ulike matvarer inneholder ulike næringsstoffer, derfor anbefales det at man spiser . Vitaminer er næringsstoffer som regulerer kroppens stoffskifte og er nødvendige. Vitaminene må tilføres via maten fordi kroppen ikke selv er i stand til å bygge dem. Vitaminer, mineraler og kosttilskudd mens du er gravid .

Mineralene kan ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke. Vitaminer og mineraler – ikke for lite, ikke for mye . Vitaminer og mineraler finnes i små mengder i maten vi spiser. Vitaminene deles ofte inn i to grupper: de vannløselige vitaminene og de . Du kan sjekke innholdet av næringsstoffer i mer enn 1. Enkelte matvarer, som ekstra lett melk, er beriket med vitamin sier han. Vitamininnholdet i bearbeidet og ferdiglaget mat er som oftest lavere enn i de . Lurer du på hva de forskjellige vitaminene og mineralene er godt for?


Her får du oversikt over viktige vitaminer og mineraler.

Vitaminet finnes i de fleste matvarer (mest i kornvarer), og man trenger jevnlig tilførsel siden det ikke . Vitamin A, retinol, er et fettløselig vitamin som finnes i animalske matvarer. Kalsium er det mineralet som det finnes mest av i kroppen. Du er derfor avhengig av å få i deg vitaminer fra maten du spiser.


Spormineralene eller mikromineralene er mineraler kroppen trenger små . Artikkelen i utskriftsvennlig format Kontakt redaksjonen i Matavisen. Tilskudd av høye doser vitaminer eller mineraler bør derfor avtales med lege eller. Mikronæringssstoffene deles grovt inn i vitaminer og mineraler.


Hun anbefaler derfor at vi heller prøver å få i oss næringsstoffene gjennom mat, fremfor å ta ekstra vitaminer og mineraler som kosttilskudd. Mineralstoffene kan ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke. Sammenhengen mellom vitamin D og kalsium. I motsetning til vitaminene er flere mineraler viktige byggesteiner i kroppen.


Mineraler er også viktig for at nervesystemet og musklene skal fungere normalt. Vi trenger vitamin D for å ta opp kalsiumionene fra maten. Fisk, kjøtt og egg inneholder også proteiner, i tillegg til vegetabilske matvarer som.


Ikke-energigivende næringsstoffer kan deles inn i vitaminer og mineraler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg