torsdag 12. mai 2016

A vitamin kilder

Viktigste naturlige kilder til vitamin A. Lever, leverpostei, fet fisk (makrell, laks, ørret, sild), egg, margarin, helmelk, smør og ost. Opptak av vitamin A er avhengig av fett i kosten og en normal fettfordøyelse. Gode kilder til retinol er leverpostei, h-melk, ost, smør, beriket margarin og fet fisk. Mens A-vitamin fra animalske kilder kan være toksisk ved store inntak, regnes A-vitamin fra vegetabilske kilder som trygt å spise fordi det bare omdannes til . Vitamin A fungerer i kroppen som en viktig antioksidant og er spesielt viktig for.


Tegn på for mye A-vitamin; Retinol; Karoten; Gode kilder.

A5128BufretLignendePå verdensbasis er vitamin A-mangel et problem, 500. Kilder til vitamin A i kosten; Anbefalt daglig inntak av vitamin A; Hva skjer ved . Vitamin A er et fettløselig vitamin som tas opp i tarmen sammen med fett. Vi har to typer vitamin A i kosten fra vegetabilske og animalske kilder. Vitaminer er næringsstoffer som kroppen trenger for en lang rekke prosesser blant annet for å. Viktige kilder til vitamin C er frukt og bær, grønnsaker og poteter.


Preformet A-vitamin får vi fra animalske kilder, mens planter inneholder karotenoider, som dannes ved fotosyntesen. Fet fisk og lever inneholder mye A-vitamin. Egg og melkeprodukter er også rike på vitamin A.

Appelsiner er kjent som en god kilde til vitamin C, men det mange ikke vet er at paprika faktisk inneholder fire . Vi regner ikke melk som en kilde til vitamin A. Behovet for vitamin A ligger på 700-9mikrogram for den voksne befolkning. Vitamin D er viktig for skjelettet og immunforsvaret, men mange av oss får ikke nok. De viktigste kildene i norsk kosthold er fisk, egg, margarin . Kroppen kan dessuten etter behov lage A-vitamin selv fra betakaroten, som finnes i frukt. Alle kildene til D-vitamin i mat inneholder fett, som fremmer opptaket. Er du egentlig sikker på at du får i deg det du trenger av vitaminer og.


Gode kilder: Melk, lever, gjær, ost, grønne bladgrønnsaker, fisk. Andre gode vitamin K-kilder er meieriprodukter, kornprodukter, kjøtt og frukt. Du finner også vitaminet naturlig i avokado, vindruer og noen . Vitaminene må derfor tilføres via kosten, med unntak av vitamin K og flere av. Matvarer: Kilder til vitaminer i norsk kosthold (tabell) . Kilder til vitamin D er sollys (vitamin D dannes i huden ved soling) eller vitamin D rike matvarer som f. Behovet for de fleste vitaminer øker noe ved graviditet og amming.


Behovet kan være betydelig økt ved malabsorpsjon og . Folat (folsyre, folinsyre, vitamin B9) er et vannløselig vitamin av. Naturlige matvarer som kjøtt, frukt, grønnsaker, kornvarer, planteoljer eller brødmat kan ikke regnes som gode vitamin D-kilder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg