torsdag 24. januar 2019

Hjerneslag

Hjerneslag (apopleksi) er plutselig innsettende tap av kroppsfunksjoner på grunn av forstyrrelser i hjernens blodsirkulasjon. Her lærer du deg de vanligste symptomene på hjerneslag, også kalt slag eller hjerneinfarkt. Ved mistanke om hjerneslag skal du ringe 1umiddelbart.


BufretLignendeHjerneslag, også kalt slag eller hjerneinfarkt, skyldes i de fleste tilfeller en blodpropp. Det kan også skyldes at en blodåre i hjernen sprekker. Hjerneslag skyldes enten blodpropp i hjernen eller en blødning i hjernens blodårer. Avhengig av området som rammes, kan hjerneslag gi lammelser, .

Hjerneslag, apopleksi, fellesbetegnelse på sykdomstilstander som skyldes en plutselig forstyrrelse av blodsirkulasjonen i hjernen. Mennesker som får hjerneslag og deres familier får som oftest sjokk og kan ikke tro det som har hendt. Et hjerneslag (medisinske synonymer: apoplexia cerebri, apoplexi, cerebralt insult), også bare kalt slag, er en felles betegnelse for hjerneinfarkt og . Hjerneslag defineres av Verdens helseorganisasjon (WHO) som en plutselig oppstått fokal eller global forstyrrelse i hjernens funksjoner av vaskulær årsak som . For at det skal være snakk om et hjerneslag, må tapet av kroppsfunksjonene vare lenger enn et døgn.


Varer de kortere kan det være et drypp . Hjerneslag blir som regel delt inn i to hovedgrupper: iskemisk hjerneslag; hemmorragisk hjerneslag. Ved iskemisk hjerneslag, som utgjør ca - av alle . Faktaark om hjerneslag, årsaker, statistikk, utvikling nasjonalt og internasjonalt, lenker.

Hjerneslag (apoplexia cerebri) skyldes enten blodpropp i hjernen (hjerneinfarkt) eller en blødning i hjernens blodårer. Ved hjerneslag blir en del av hjernen rammet av hjerneinfarkt, hjerneblødning eller hjernehinneblødning. Dersom en person får hjerneslag, må man handle raskt. Rask behandling er avgjørende for om personen skal bli tilnærmet frisk. Et hjerneslag kan være alvorlig og krever akutt behandling.


Hvert år rammes cirka 0nordmenn av hjerneslag. Hjerneslag skyldes enten en blodpropp i hjernen eller en hjerneblødning. Fagstoff: Årsaken til hjerneslag er sykdom eller svakhet i de blodårene (åresystemet) som forsyner hjernen med blod.


Hvor raskt man får hjelp, kan også avgjøre om man får alvorlige . Personer med restsymptomer etter hjerneslag er dekondisjonert og har nedsatt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg