mandag 3. september 2018

Kløe i huden

Kløe i huden (pruritus) er et symptom, det vil si et tegn på en reaksjon i huden. Kløe i huden kan ha flere forskjellige årsaker. Blant annet tørr hu allergier og sykdommer i kroppen.

Dette symptomet er felles for en rekke hudplager og sykdommer. Opplever du generell kløe i huden, er det viktig å finne ut årsaken. Noen ganger skyldes kløe i huden sykdom andre steder i kroppen. Det kan dreie seg om sukkersyke, høyt stoffskifte, lavt stoffskifte, .

Kløe er en ubehagelig fornemmelse i huden. Man føler at man må klø seg, noe som hjelper en liten stund. Dessverre blir det nesten alltid verre jo mer man klør.


Sykdom i leveren kan forårsake plagsom og langvarig kløe. Siden det er ulike underliggende forklaringer, finnes ikke en behandling som er nyttig for alle. Tørr hu eksem og elveblest kan forårsake kløe over hele kroppen.


Kontakteksem er en annen årsak til kløe over det hele. Det medisinske navnet er pruritus, og defineres som kløe forårsaket av stimulans av nerveendene i huden. Kan skyldes tørr hu en rekke hudlidelser og mange systemsykdommer.

Hyppig vasking og dusjing med vann og såpe fører til at huden mister fett, og den tørre huden klør. Følelsen av stram, knusktørr og irritert hud er ofte assosiert med høst- og vintersesongen. Mens enkelte tilfeller av kløe i huden kommer av . Kloremerker i huden kalles også ekskoriasjoner. En av de vanligste årsakene til kløe er tørr hud. Hyppig vasking og dusjing med vann og såpe fører til at huden mister fett, og den tørre huden . Konstant kløe og ubehag i huden skaper et høyt, indre stressnivå.


Når man aldri får ro i kroppen, kan dette gå ut over alt fra søvnkvalitet til . Kløe er vanlig, og skyldes oftest tørr hud. Men en rekke andre tilstander og også alvorlige sykdommer kan være årsak til kløe. Den vanligste årsaken til kløe i huden er ikke overraskende hudsykdommer, men har du ingen utslett skal vi i dette svaret se bort fra disse. Bivirkninger ser ut til å være sjeldne, men du kan få stikkende ubehag, kløe eller rødme i huden.


Legen kan også gi deg et legemiddel som demper kløen. En mann er er plaget av en intens kløe over hele kroppen. Overlege Dag Holsen intervjuet av Gudrun Vinsrygg.


Oslo rapporterte en del eller mye kløe i huden siste uke (1).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg