onsdag 11. juli 2018

Borrelia vaksine

Det er to flåttbårne sykdommer på mennesker som er aktuelle i Norge: Borreliose og skogflåttencefalitt (TBE). Disse to sykdommene er vidt forskjellige. Forskerne har trolig funnet den første vaksinen som er effektiv mot alle borrelia-bakteriene.

Skogflåttencefalitt kalles også Tick Born Encephalitis (TBE) eller Frühsommer-Meningo-Enzephalitis (FSME) og er en zoonose . Det er altså ikke en vaksine mot selve flåtten eller sykdommen borreliose (som skyldes en bakterie). Nei – det finnes for tida ikkje noko godkjent vaksine mot Lyme Borreliose. Det er ikkje enkelt å utvikle vaksine mot LB – og det er ikkje venta noko snarleg .

Dette er en ny vaksine amerikanske forskere har kommet opp med. Det er faktisk den første borreliose-vaksinen som er tilgjengelig her i landet, . Skal du ta flåttvaksinen, eller har du erfaringer med vaksinen? Vaksinen er mulig å skaffe allerede seinere denne måneden. Likevel anbefaler ikke Veterinærinstituttet at alle hunder vaksineres.


Om skogflåttoverført hjernebetennelse (TBE) og borrelia. I dag finns det ingen kur mot TBE (flått-overført hjernebetennelse), men vaksine beskytter. Det finnes ingen tilgjengelige vaksiner mot borreliose i Norge.


Flått kan også være bærer av andre smittsomme sykdommer.

Borreliose eller Lyme-disease forårsakes av bakterien Borrelia burgdorferi som overføres med flått. Vaksinen har ikke effekt mot borreliose, kun mot flåttbåren encefalitt. Vaksinen anbefales til personer som skal være mye ute i skog og mark.


Nå er det kommet en vaksine mot borreliasmitte på hund. Vaksinen hindrer ikke angrep av flått, men hindrer at flåtten overfører borrelia til hunden din. Borreliavaksine til hund er nå på markedet. Borreliose er en bakteriell infeksjon som overføres av flått som er smittet av Borrelia-bakteriene. Inaktivert Borrelia burgdorferi sensu lato: Borrelia garinii, Borrelia afzelii, Borrelia burgdorferi sensu stricto (alle RP≥1), . Vaksinasjon fører til mindre sykdom og dermed også lavere smittepress i hunde- og kattepopulasjonen i ditt.


Du er her: Start Arkiv Hund Vaksiner hunden din mot borreliose. Vaksinen anbefales alle personer over år, personer med kronisk hjerte-karsykdom, luftveissykdom, leversvikt,. TBE skiller seg fra borreliose ved at TBE er et virus og borreliose er en bakterie.


Kan dere være så snille og dele deres tanker for og imot vaksine mot flått? Vaksine mot bakteriesykdommen Lyme borreliose er ikke .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg