onsdag 4. juli 2018

D vitaminer i mat

Den viktigste kilden til D-vitamin i den norske hverdagskosten er fet fisk. D-vitamin er viktig for blant annet immunforsvaret, samt oppbygging og . Enkelte matvarer er beriket med vitamin for eksempel ekstra lett melk, smør og margarin.

Vitamin D er helt nødvendig for å ta opp kalsium fra maten. Uten vitamin D spiller det ingen rolle om du har et kalsiumrikt kosthol da forsvinner . RIK PÅ D-VITAMIN: Laksen er en ypperlig kilde til D-vitamin. Det finnes dessverre ikke så mange matvarer som inneholder D-vitamin naturlig.

Det skyldes at kroppen din primært er laget for å få i seg . Kilder til vitamin D er sollys (vitamin D dannes i huden ved soling) eller vitamin D rike matvarer som f. Gode kilder til vitamin D er sollys og mat som fet fisk (som laks og makrell), egg, tran og beriket margarin og melk. Strengt tatt er ikke dette stoffet et vitamin, siden . Solvitaminet - vitamin D - lages i huden din når solstråler treffer den. D-mangel her i Norge, og bør spise vitamin-D-rik mat . B-vitaminene er viktig i prosessen der mat omdannes til energi. D-vitamin er helt nødvendig for at kroppen skal kunne nyttiggjøre seg kalsium . Vitamin-D i maten er ekstra viktig nå, fordi sola står for lavt på himmelen til at produksjonen av vitamin-D kan skje.


Vitamin D utfører en rekke oppgaver i kroppen. I praksis blir inntaket av vitamin Dfra mat langt lavere enn optimalt for de aller fleste her nord . Viktig å huske at frukt og grønnsaker ikke inneholder vitamin D. Kolekalsiferol finnes i noen animalske matvarer. Melk og brød som er tilsatt D-vitamin hever nivået av vitaminet hos vanlige familier, viser en ny doktoravhandling. Mat som er rik på D-vitamin er særlig fet fisk, fiskelever og margarin (Margarinen er tilsatt D-vitamin).


Mat som inneholder noe D-vitamin er egg og sopp. Derfor er det viktig med andre gode kilder til vitamin D i tillegg til sola. Mat med høyt innhold av D-vitamin eller vitamin-D tilskudd er alternative kilder til vitamin D. Vitamin D är ett näringsämne på tapeten just nu, vilket beror på flera saker. Melk og meieriprodukter er vår viktigste kilde til kalsium.


I Norge er ekstra lett melk fra to av produsentene beriket med vitamin D. En viktig funksjon for vitamin D er å sikre nok opptak av kalsium fra tarmen. Og hvis ja, i hvilke matvarer forekommer vitamin D? Er den velkjente tranen virkelig så rik på vitamin D som . For mye bearbeidet mat som er rik på fett og sukker og som har for. Enkelte matvarer, som ekstra lett melk, er beriket med vitamin sier han.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg