fredag 28. oktober 2016

Første tenner

Tennene vokser frem uten sår, men det kan klø. Fellingen er som regel over i 12-årsalder. De fleste barn får sine første tenner når de er mellom og måneder gamle, men det er store variasjoner.

Når barnet er ½ til år gammelt har som regel alle . Barn pleier å få sine første tenner når de er rundt seks måneder gamle, men det kan variere. Noen barn har tenner allerede når de blir født, mens andre får sine . De første tennene dukker som regel opp ved seks måneders alder.

Her er det riktignok variasjoner fra barn til barn. De første tennene som kommer er som regel de to fortennene nede, så kommer fortennene oppe, men den kan komme som en av de andre . Her kan du lese om tannfrembrud råd for ømme gommer og se hvilken rekkefølge . Barn får normalt sine første tenner rundt seks måneders alder, men det er store individuelle variasjoner. Gutter får ofte tenner noe tidligere enn jenter.


Det er stor forskjell på når barn får sin første tann. Noen barn er tilsynelatende født med tenner, mens andre først får tenner i ettårs-alderen. Når barn får tenner varierer veldig, som det blir sagt.


Kajsa fikk sin første tann når hun var mnd.

Tenner som bryter ut av gummene, kan forårsake gråt hos de minste. Det første tegnet til tannfrembrudd kan være økt sikling. Den aller første tannen dukker ofte opp i midten av underkjeven. Deretter følger de andre nedre fortennene, de øvre fortennene og så tennene på sidene.


Melketenner er barnets første tannsett som består av tenner. Når barnet er omtrent 6-måneder (i sjeldne tilfeller senere), begynner melketennene å . Fikk tidlig tenner, noe som var utslagsgivende for enkel unge i så måte her i. Her kom de to første tennene når hun var ca 5mnd. Og da merket vi det ikke annet enn at hun hadde siklet og spist på alt i et par mnd før.


Tiden de første tennene bryter frem er spennende både for deg og babyen, selv om det kan føre til noen søvnløse netter! Det skal mye til for at det skjer noe galt med tennene før fødselen, men i løpet av de første leveårene kan mineraliseringen forstyrres av . De kan bli kuttet som i og 8-måneder - alt inkludert i standarden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg