mandag 18. juni 2018

Hjernehinnebetennelse

Hjernehinnebetennelse (meningitt) er infeksjon av hinnene rundt hjernen og ryggmargen, samr cerebrospinalvæsken. Hjernehinnebetennelse (meningitt) kan forårsakes av både bakterier og virus, men infeksjoner som skyldes virus er som regel ikke så alvorlig. Hjernehinnebetennelse heter på fagspråket meningitt, og er en akutt og farlig infeksjon.


Både bakterier og virus kan gi hjernehinnebetennelse, men den mest fryktede varianten skyldes meningokokkbakterien. Både barn og voksne kan få hjernehinnebetennelse. Den kan utvikle seg i løpet av bare noen timer.


De viktigste symptomene er feber og nakkestivhet.

Hjernehinnebetennelse er en infeksjon av hinnene rundt hjernen og ryggmargen. Hjernehinnebetennelse (Meningitt) er betennelse i hjernehinnen (gr: meninx) med økt antall celler i spinalvæsken. Infeksjonen skyldes oftest bakterier eller virus . Hjernehinnebetennelse (meningitis) er en infeksjon i hjernens hinner.


Hjernehinnebetennelse, meningitt, betennelse i de to innerste hjernehinner. De fleste som får hjernehinnebetennelse, blir bedre. Men det er en alvorlig sykdom, og noen dør av infeksjonen. Vaksine mot hjernehinnebetennelse skal beskytte mot meningokokkbakterier. Vaksinen anbefales spesielt til unge under russetiden.


Hjernehinnebetennelse er en svært alvorlig tilstan i mange tilfeller dødelig. Det haster å komme i gang med behandling. Videoen viser først en liten jente med bakteriell hjernehinnebetennelse. Dette er en farlig tilstand hvor barnet raskt må til sykehus for behandling.


Nesten hvert år får noen russ smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokkinfeksjon). Festing og lite søvn gjør at meningokokkbakterien lettere kan spre seg . Meningokokker er bakterier som sprer seg ved kontakt- eller dråpesmitte. Hjernehinnebetennelse er en bakteriell sykdom som rammer hjernehinnene. Den smitter via dråpesmitte, og derfor er små barn og . Ungdom mellom og år er mer enn andre utsatt for meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse). Hjernebetennelse og hjernehinnebetennelse.


Haakon Sjursen intervjuet av Gudrun Vinsrygg. UNGDOM I ALDEREN 17–ÅR BESKYTTELSE MOT SMITTSOM HJERNEHINNEBETENNELSE? Hva er smittsom hjernehinnebetennelse (meningitt)?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg