torsdag 21. juni 2018

Mangel på vitaminer

De fleste er enige om at vitaminer har viktige funksjoner for kroppen, men. Det er spesielt vanlig med mangel for kvinner ettersom de mister . I utviklingsland kan fattigdom, sult og hungersnød medføre mangel på vitaminer og andre næringsstoffer.

Du har vitaminmangel (avitaminosis), hvis du gjennom en periode har fått så små mengder vitaminer i maten at du har utviklet symptomer på vitaminmangel. I kalde, mørke Norge har over halvparten av oss for lave vitamin D-nivåer,. Vitamin D spiller en viktig rolle for å opprettholde en god grunnhelse, fordi kroppen . Vitamin D dannes i huden under solstråling (UVB-stråling) og tas dessuten opp i tarmen fra vitamin D-holdig ernæring eller fra kosttilskudd.

Kjent som “solskinnsvitaminet,” er vitamin D et vitamin som du kan få fra mat eller kosttilskudd. Finn ut om du kvalifiserer for en gratis. B-vitaminer er nødvendig for mange av kroppens grunnleggende funksjoner.


Mangel på B-vitaminer kan påvirke helsen negativt på flere måter. Det fører til at slimhinnene er ekstra følsomme for mangel på vitamin Bog folat. En britisk studie viser at B-vitaminer halverer nedbrytningsfrekvensen av . Mangel på energi, trøtthet og svimmelhet er vanlige symptomer på. Symptomene kan være forårsaket av mangel på folat og B12.


Dermatolog og talsperson for British Skin Foundation, Dr. Tabi Leslie, forklarer at mangel på vitamin Bogså kan føre til sprekker i munnvikene. Vitamin D mangel er utrolig vanlig i Norge, men mange tror likevel at de ikke er i faresonen. Les om symptomer og den vanligste feilen som gjør at kroppen. I henhold til legene vil ikke en mangel på enkelte daglige vitaminer forårsake noen sykdom av seg selv.


Men vitaminmangel kan bane vei for sykdommer. For at kroppen skal tilgodegjøre seg av B-vitaminene som vi får i oss via maten, må de tas opp i tynntarmen. Gå til Vitamin A - For lite vitamin A (retinol) kan derfor gi dårligere mørkesyn, mens mangel kan gi nattblindhet. Vitamin A er også viktig for dannelse av . Kroppen har et behov for cirka 6-mikrogram vitamin Bper dag.


Som regel tar det noen år før det oppstår mangel på B1 selv om man får i . Her finner du en oversikt over alle vitaminene med tilhørende mangelsymptomer. Hva slags mat bør man egentlig spise for å unngå . Mindre muskler kan nemlig være et resultat av for lite D-vitamin. Ifølge forskningsprosjektet er det fordi kvinner reagerer mer på mangel på koenzym Q1 mens menn reagerer mer på manglel på D-vitamin, .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg