onsdag 28. juni 2017

D vitamin

Vitamin D i den aktive formen kalles kalsitriol. En viktig funksjon for vitamin D er å sikre nok opptak av kalsium fra tarmen. Vitamin D (kalsiferol) er et fettløselig vitamin.

BufretLignendeVitamin D dannes i huden under solstråling (UVB-stråling) og tas dessuten opp i tarmen fra vitamin D-holdig ernæring eller fra kosttilskudd. Kronikk - Vitamin D er i vinden, og hos norske leger er det entusiasme å spore. Vitamin D er fettløselig, dvs det kan ikke skilles ut i urinen. En kan altså ikke ta store doser vitamin fordi det da vil hope seg opp i kroppen. Mange av de nyoppdagede helseeffektene av D-vitamin er oppsiktsvekkende for forskere og viktige for folk flest.


Vitamin D er viktig for skjelett og immunforsvar. Vi får det fra fisk, egg, margarin, tran og sollys. Vitamin D kalles ofte ”solskinnsvitaminet”, fordi det dannes i huden når solen skinner på den. Vitamin D er viktig for normal beindannelse, opprettholdelsen av et . D-vitamin dannes i huden fra kolesterol ved bestråling av ultrafiolette stråler som finnes i sollyset, men ved sterk soling nedbrytes en del av . Mangel på vitamin D hos barn kan medføre rakitt, også kjent som engelsk syke.


Dette gjør at skjelettet blir mykt og bena kan bli bøyd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg