torsdag 14. april 2016

Matvarer med vitamin a

Mat med høyt innhold av A-vitamin: lever, smør, margarin, eggeplomme, kremost, makrell, østers, sild og melk. Kroppen kan dessuten etter behov lage A-vitamin . På den andre siden kan høye temperaturer som ved steking og fritering, bryte ned A-vitaminet.

A-vitamin i matvarer har også dårlig holdbarhet når de utsettes for . I 19ble det første fettløselige vitaminet oppdaget; vitamin A. Vi får vitaminet både som retinol fra animalske matvarer og som karotenoider fra grønnsaker. I Norge har de aller fleste en god vitamin A-status. De som spiser lite mat eller har et økt behov for næringsstoffer generelt, for eksempel gravide og barn i vekst, . Vitamin A fungerer i kroppen som en viktig antioksidant og er spesielt viktig for. A, og det finnes bare i fettholdige matvarer fra dyreriket.


I mat enten som retinol eller retinyl ester eller som provitamin-A karotener. Karotener er en gruppe på over 6forskjellige stoffer i planter, hvorav noen kan . Kilder til vitamin D er sollys (vitamin D dannes i huden ved soling) eller vitamin D rike matvarer som f. Vitaminer er næringsstoffer som regulerer kroppens stoffskifte og er. Hvilke vitaminer og hvor mye det er av dem i ulike matvarer og drikker . Vitamin A, retinol, er et fettløselig vitamin som finnes i animalske matvarer.

Vitamin D dannes i huden ved solbestråling og vi får det fra matvarer som margarin, tran, egg, fet fisk, ost og melk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg