onsdag 12. april 2017

Smittsom diare

Diaré er hyppig, tynn avføring som ofte er ledsaget av oppkast og feber. Det er smittsomt, men varer ikke så lenge - Derfor uttrykket omgangssyke. Virusinfeksjon i tarmen, omgangssyke, er en vanlig årsak til kortvarig diarè og oppkast.

Norovirusinfeksjon er en magetarminfeksjon som er svært smittsom. Diaré går som oftest over av seg selv etter noen dager. Håndvask og god hygiene er viktig ved diaré.


Mange tror at man er mest smittsom før sykdommen bryter ut.

Det finnes imidlertid noen unntak, for eksempel er . De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men de er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter . Smittsomme virusinfeksjoner: Virusinfeksjon i tarm er en vanlig årsak til diaré, spesielt hos små barn. Diaré er løs og hyppig avføring, og skyldes svært ofte virus eller bakterieinfeksjon i tarmen. Over halvparten av tilfellene med akutt diaré i Norge antas å . Vinterdysenteri eller smittsom diaré er en akutt, smittsom mage-, tarm- og luftveisinfeksjon. Sjukdommen er som oftest forårsaket av coronavirus og rammer kun . Det er vinter og mange barnefamilier sliter med oppkast og diaré.


Man er mest smittsom mens man har oppkast og diaré, men man kan smitte . I høst og vinter har det vært utbrudd av smittsom diaré i storfebesetninger i flere deler av regionen. Utbrudd av smittsom diaré hos voksne storfe forårsaket av bovint coronavirus (BCV) kalles. Typisk forløp er diaré som sprer seg raskt gjennom mesteparten av . SIDE2): De siste ukene har Folkehelseinstituttet fått flere meldinger om utbrudd av noroviruset. Dersom hunden får sistnevnte, oppkast og diare så starter dette oftest med oppkast.


Dersom flere hunder rammes samtidig er mistanken større for at det er noe smittsomt. Diaré kan også være et symptom på allergi eller sykdom i andre . TGE (transmissible gastroenteritis) er en svært smittsom tarm-virusinfeksjon karakterisert med diaré og oppkast hos gris, spesielt hos spedgriser hvor . Når diareen vedvarer i mer enn et par uker, snakker vi om langvarig diaré, eller kronisk diaré. Denne tilstanden starter ofte med smittsom omgangssyke. Diaré skyldes som regel at man har fått i seg bakterier, virus eller parasitter via fordervet mat, forurenset vann eller dårlig hygiene.


Nasjonal dugnad skal hindre spredning av smittsom hoste og diaré! Norge er i en unik situasjon fordi vi er fri for mange smittsomme sykdommer hos storfe som . I den daglige praksisen vår besøker vi mange gårder i Nordhordland og behandler produksjonsdyr som ku, sau, geit, gris og hest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg