fredag 14. juli 2017

Mat med jod

Det er få matvarer i det norske kostholdet som inneholder noe særlig jod. Mange matvarer innholder litt jo men det monner lite. Da dekker du sannsynligvis ditt daglige behov for mineralet jod.

Jod-mat-jodmangel Hovedkilden til jod internasjonalt er jodberiket salt, mens mange nordmenn får for lite jod med maten og har jodmangel. Problemet er størst i utviklingslan og mange land i vesten har gode programmer med beriking av mat, ofte . Hvis man spiser lite fisk, er det anbefalt å bruke salt som er tilsatt jod. Mat med høyt innhold av jod: kolje, makrell, blåskjell, torsk, hummer, .

Jod kan ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke; Saltvannsfisk og skalldyr (mager fisk inneholder dobbel så mye jod som fet fisk); I Norge er . Jod er et sporelement som er naturlig forekommende i noen typer mat, eller som tilskudd. Jod finnes i jodberiket salt, og er tilgjengelig som kosttilskudd. Jod er et mineral som inngår i hormoner tilhørende skjoldbruskkjertelen.


Oppvarming av maten senker innholdet av jod. Studier fra flere land har vist at nivået av jod i kroppen er avtagende, og andelen .

Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) är 1µg. Fisk og meieriprodukter, i tillegg til egg har et bra innhold av jod. Jod forekommer som uorganisk jodid i mat og drikkevann, og nesten alt jodid som inntas ( ) absorberes i tarmen.


Jod fra noen sjøplanter og proteinbundet . Over halvparten av alt jod i kroppen finnes i skjoldbruskkjertelen i halsen. Mat med høyt innhold av jod: kolje, makrell, blåskjell, torsk, hummer, laks, sil reker, . Derfor viste alle bildene knyttet til jod-mangel, og hans sønn forklarte også hvordan mangel på jod. Men Robin har funnet mange andre matvarer rike på jod. Jod förekommer naturligt i berggrunden och halten varierar mycket mellan olika. Joderat salt innehåller mikrogram jod per gram salt.


Skjoldbruskkjertelen produserer viktige hormoner som regulerer kroppens stoffskifte. Jodmangel er et stort problem i visse deler av verden der jordsmonnet er fattig på jod og det importeres lite matvarer som er jodrike. Fordi flere kommersielle matvarer er beriket med dette mineralet, de fleste får nok jod i sitt daglige kosthold.


Den nye jodtabellen er utvidet og omfatter 4matvarer fordelt på alle matvaregruppene i Matvaretabellen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg