fredag 5. februar 2016

K vitamin

Vitamin K (kinon) er et fettløselig vitamin som finnes i former. Vitamin K er nødvendig for at blodet skal koagulere (levre seg). Bokstaven K står for koagulasjon (blodstørkning).


Vitaminet ble oppdaget av den danske biokjemikeren Henrik Dam, som fikk . BufretLignendeVitamin K hører til blant de fettløselige vitaminene og ble oppdaget i 1929. K vitamin finnes hovedsakelig i former. Vitamin K finnes naturlig som K(fyllokinon) som syntetiseres i planter, og K(menakinon) som produseres av bakterier.

Begge formene er fettløselige og finnes . Vitamin K er nødvendig for at blodet skal kunne levre seg. Nyfødte får en sprøyte med vitamin K rett etter fødselen for å minske risikoen for blødninger. Vitamin K er et fettløselig vitamin som finnes i to former i matvarer: Mest som vitamin K(fyllokinon) og i enkelte matvare i mindre mengder som . Et plutselig større inntak av vitamin K kan øke risikoen for at blodet levrer seg.


Pasienter som bruker Marevan, må regelmessig kontrollere blodets levringsevne. Vitamin K er nødvendig for at blodet skal koagulere og viktig for vekst og differensiering av benvev. Vitamin K er et vitamin som er viktig for dannelse av benvev, koagulasjon og hindre nedbrytning av nervevev.


Vitaminer er molekyler satt sammen av et større eller mindre antall atomer bundet til hverandre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg