mandag 22. august 2016

Jern mangel

Jernmangel betyr at kroppens jernlagre er tomme. Jern er nødvendig for at kroppen skal kunne lage proteinet hemoblogin (Hb) som frakter oksygen i blodet. Ifølge Apotek så kan én av fem kvinner i fertil alder ha jernmangel - den vanligste årsaken til lav blodprosent, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Ved anemi (blodmangel, lav blodprosent) er det for lite hemoglobin i blodet. Jern er en av byggesteinene i hemoglobin, og mangel på jern er den vanligste . Jernmangel er en av de vanligste folkesykdommene, og det mange ikke vet . Den vanligste årsaken er at man mangler jern.

Det er denne typen anemi vi beskriver her. På sikt kan lavt jerninnhold i kroppen føre til lav blodprosent som kalles anemi. Hver sjuende norske kvinne i fruktbar alder lider av jernmangel.


Får du i deg nok av det livsviktige mineralet? Jernmangel vil si at kroppens jernlagre er tomme. Jernmangel kan utvikle seg til en jernmangelanemi som er mangel på proteinet hemoglobin i blodet.


Mangler man et eller flere av disse stoffene, vil produksjonen av røde blodlegemer etterhvert bli berørt, og vi vil utvikle symptomer på blodmangel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg