tirsdag 23. august 2016

Soleksem i ansiktet

Rammer særlig ansiktet, og nese og kinn er spesielt utsatt. Soleksem er en allergisk reaksjon på hudområder som utsettes for sollys. Soleksem kan utløses av sollys i seg selv, eller være en kombinasjon av .

Typiske symptomer er rødhet, hevelse, blemmer og . Har en gutt på år som ser ut til å ha fått soleksem i ansiktet, ligner iallefall, men virker ikke som om han plages av dette, ingen kløe. Soleksem er et eksem som kan komme av sollys alene, eller i. Lokalisasjonen er typisk i ansiktet, halsen, hender og på andre solbelyste områder.

Det er vanlig å få soleksem i ansikt, på armene og brystet, men soleksem kan oppstå over hele kroppen. Man rammes oftere i ansiktet fordi det ikke er beskyttet . Soleksem kan vise seg som et kløende utslett satt sammen av ganske små, bleke. Ofte er ansiktet mer skånet, siden vi generelt får mer sol her og har derfor en.


Soleksem kalles på fagspråket polymorf lysdermatose der det . Det är vanligast att få eksem i ansiktet, på armarna eller på bröstet, men soleksem kan uppstå på hela kroppen. Man drabbas oftare i ansiktet eftersom det . Soleksem er en unormal reaksjon i huden på sollys. Sola er ikke bare venn, men bitter fiende for alle som plages av soleksem.


Er det forskjell på anbefalingene ved solforbrenning i ansiktet og på kroppen? Gjelder samme anbefalinger for soleksem som ved solforbrenning? Soleksem kalles også solallergi, og i faglitteraturen polymorft lysutslett. Det er ukjent hva som egentlig skjer i hudcellene hos personer som plages med . De fleste som utvikler soleksem blir enten solbrente eller får meget rød hud når. Ansiktet utsettes som regel daglig for ultrafiolett lys, og inneholder derfor små . Det är vanligast att få soleksem i ansiktet, på armarna och på brösten men kan uppstå på hela kroppen.


Ungefär procent av alla svenskar drabbas av detta. Jag är år, har aldrig förr haft problem med soleksem. Jag var nyss i Paris, och fick efter endast en (solig mycket varm) dag knallröda utslag i hela ansiktet. Varför får man oftast soleksem i ansiktet?


Detta beror helt enkelt på att ansiktet är ett oskyddat parti och oftare utsätts för solens UV-strålar. Står på nettsider at soleksem klør, men det gjør ikke mitt?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg