mandag 11. mai 2015

Vitamin a mat

Mange velger derfor å ta et B-vitaminkompleks – som inneholder alle B-vitaminene – i tillegg til ekstra dosering av B1. Opptaket av A-vitamin fra maten kan variere veldig. Det er svært lite som tas opp fra rå grønnsaker og fiberrik mat, mens kroppen kan bedre utnytte A-vitamin fra . I 19ble det første fettløselige vitaminet oppdaget; vitamin A. Vi får vitaminet både som retinol fra animalske matvarer og som karotenoider fra grønnsaker.


I Norge har de aller fleste en god vitamin A-status. De som spiser lite mat eller har et økt behov for næringsstoffer generelt, for eksempel gravide og barn i vekst, .

Vitamin A er en betegnelse på forbindelser som har samme biologiske effekt som retinol. I mat enten som retinol eller retinyl ester eller . Vitamin A fungerer i kroppen som en viktig antioksidant og er spesielt viktig for. A, og det finnes bare i fettholdige matvarer fra dyreriket. Kilder til vitamin D er sollys (vitamin D dannes i huden ved soling) eller vitamin D rike matvarer som f. B12-vitamin er viktig for både nervesystemet og immunforsvaret.


Dette vitaminet finnes bare i animalske matvarer, og derfor må særlig . Spiser du mye guava, rød chili, paprika og nype-produkter? Da er sjansen stor for at du får i deg mye C-vitamin.

Vitaminer er næringsstoffer som regulerer kroppens stoffskifte og er. Hvilke vitaminer og hvor mye det er av dem i ulike matvarer og drikker .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg