tirsdag 15. desember 2015

Hvorfor måle blodtrykk

Som ledd i utredningen av høyt blodtrykk, eller i oppfølgingen av høyt blodtrykk, utstyres du med apparatur for gjentatte, automatiske målinger av blodtrykket . Fagstoff: Vi måler blodtrykket for å finne ut om det er normalt eller ikke. Avvikende blodtrykk kan være tegn på sykdom.

De fleste har prøvd å få målt blodtrykket hos legen. Det er en enkel og skånsom undersøkelse som gir legen opplysninger om . Det arterielle blodtrykk måles vanligvis ved at armpulsåren avklemmes og det blåses luft inn i en gummimansjett som legges rundt overarmen. Blodtrykket er det trykket som blodet utøver mot veggen i blodkarene. Blodtrykket som måles på legekontoret er det blodtrykket som måles i . Vi måler to trykk, det systoliske, overtrykket, og det diastoliske, undertrykket. I de fleste tilfeller vet vi ikke hvorfor pasienten har høyt blodtrykk.


Kunnskapsbasert fagprosedyre som skal sikre at non-invasive blodtrykk blir målt etter gjeldende retningslinjer og anbefalinger. Det er viktig med en slik variasjon av blodtrykket gjennom døgnet, og dersom måling av blodtrykket gjennom døgnet viser at denne variasjonen er borte er det et . Med blodtrykket mener vi som regel det arterielle blodtrykket, altså det blodtrykket som måles i arteriene (pulsårene). Normalt er dette et instrument som består av en mansjett som kan blåses opp, og en måler . Oftest måles blodtrykket etter at man har ligget eller sittet helt i ro i til minutter.


Når vi trener, øker både pulsen og blodtrykket, og det er helt normalt og sunt. Er du anspent eller engstelig, kan måleresultatet lett bli for høyt. Derfor måles blodtrykket ofte flere ganger før man slår fast om det er for høyt.


Hvorfor har jeg høyere blodtrykk i høyre arm enn i venstre arm? Disse grensene for høyt blodtrykk gjelder for alle voksne uansett alder og kjønn. Grensene for høyt blodtrykk er annerledes, hvis blodtrykket måles utenom . Blodtrykksmåling venstre arm - posted in Prosedyrer: Har hørt at man skal måle blodtrykket på venstre arm. Noen med helsafaglig bakgrunn som kan svare?


Hvorfor er automatisk BT-måler så ulik manuell måling. Tidsskrift for Den norske legeforeningtidsskriftet. Klinikere bør telle pulsen når de måler blodtrykket og følge samme fremgangsmåte (2). Puls over slag i minuttet bør få alarmklokkene til å . Bør man bli bekymret for blodtrykket om pulsen øker mye på trening?


Blodtrykket er kraften som blodet setter på veggene i blodårene. De to deler til en blodtrykksmåling er systolisk og diastolisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg