onsdag 20. september 2017

Brannskade barn

Det er svært vanlig at barn ved uhell får brannskader. Mange barn skades av kokende vann fra kjeler og panner, svært varm drikke som kaffe og te, samt varme . Hvis et barn får brannskader, skal huden kjøles ned så fort som mulig.

Det er viktigere enn å bruke tid på å ringe til lege. Dype brannskader gir risiko for tilheling med arr. Brannskade hos barn år med delhudskade. Brannskade hos voksen med delhudskade.

Bare små og overfladiske brannsår skal behandles hjemme. Småbarn med brannskader bør alltid undersøkes på et sykehus. Brannsår skal umiddelbart behandles med avkjøling.


Ved alvorlige brannsår er det nødvendig med legebehandling. Her omtales behandlingen av mindre brannskader som utføres av helsepersonell utenfor. Oppfølgingen av brannskader kan variere noe. Hos voksne utgjør flammeskader omtrent av alle brannskader det søkes . En brannskade kan oppstå fordi du har vært utsatt for varme, kjemiske, elektriske eller radioaktive kilder.


Les om brannsår og forbrenninger hos barn på nettstedet SyktBarn.

Rundt barn med alvorlige brannskader blir lagt inn på Barnekirurgisk avdeling på Ullevål i Oslo hvert år. Størrelsen på det skadede området avgjør sammen med forbrenningsgraden hvor alvorlig brannskaden er. Store, dype eller alvorlige sår skal alltid behandles . Hvis et barn har fått en brannskade på en mindre del av kroppen, kan du holde en hånd eller en fot under springen eller i en bøtte med vann. I allmennpraksis kan man som hovedregel behandle brannskader av.


Barn under to år bør alltid behandles i sykehus med mindre skaden er . Barn under tre år har ca ganger så høy risiko for å bli innlagt i sykehus med brannskade, sammenlignet med voksne og barn eldre enn år, . Ein av tre pasientar på Brannskadeavsnittet er barn under skulealder. Barn under år er kraftig overrepresentert blant pasientar med brannskade. Halvparten av barns skader kunne vært unngått, mener avdelingsoverlege ved . Barn under to år, med mindre skaden er bagatellmessig. Vårt mål er å nå ut til flest mulig brannskadde og pårørende med aktuell informasjon. Barn, som har tynner hud og mindre kroppsoverflate, blir sendt til Haukeland med brannskader på prosent eller mer.


Selv små skader i hud er viktig å fange opp. Dersom de er påført, kan det bety at barnet lever i en mishandlingssituasjon med betydelig risiko for gjentatte .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg