mandag 9. april 2018

Hepatitt c smittefare

Hepatitt C utgjør størstedelen av antall meldte hepatittilfeller i Norge og smitte forekommer i dag i all hovedsak blant injiserende misbrukere. Mange lever med hepatitt C- viruset i kroppen i mange år . Hepatitt C virus finnes i blodet til smittede personer. Smitte kan derfor skje gjennom blodsmitte, det vil si at virusinfisert blod overføres til blodbanen til frisk . Hepatitt C er en leverbetennelse som skyldes smitte av hepatitt C viruset.


Smitte skjer hovedsakelig gjennom blod ved bruk av urene kanyler hos injiserende . Den som rammes av hepatitt C risikerer blant annet å utvikle gulsott, skrumplever og leverkreft.

Samleie – det er en liten, men reell risiko for smitte ved samleie. Hepatitt C skyldes et virus som kalles hepatitt C virus. Ved kontakt med blodet fra en som er smittet; Smitte ved seksuell kontakt forekommer, men risikoen er . Ved mistanke om smitte med hepatitt C, vil legen kartlegge om du er i risikogruppen og ta blodprøver. En positiv blodprøve bekrefter at viruset er i blodet, men . De vanligste er hepatitt A-virus, hepatitt B-virus og hepatitt C-virus.


Smitte kan da skje ved direkte kontakt mellom analområde og munn eller indirekte via f. Hepatitt C er en betennelse i leveren forårsaket av en infeksjon med hepatitt C virus. Hos 75- av alle pasientene som smittes, er det ingen .

Originalartikkel - Infeksjon med hepatitt C-viruset (HCV) er et globalt folkehelseproblem og omkring 1millioner mennesker er anti-hepatitt .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg