fredag 17. april 2015

Diare små barn

Rotavirus er en vanlig årsak til diaré hos barn. Infeksjoner spres lett, spesielt blant småbarn i barnehagen. De fleste barn har hatt diaré minst én gang før de er . Diaré er hyppig, løs og vannaktig avføring. Det kan være vanskelig å definere diaré hos småbarn fordi avføringsmønsteret er veldig varierende. Ved diaré forsvinner mye væske raskt, og det er viktig å erstatte væsketapet for å forhindre uttørring (dehydrering).


Kan inntreffe hos barn mellom og år, ofte diare med råtten lukt.

Her kan du se de ulike tegnene på dehydrering, dvs uttørring, hos barn. Med diaré menes hyppig, løs og vanntynn avføring. Det kan være vanskelig å definere hos små barn, da avføringsmønsteret deres er svært . Barn kan ha tynn avføring uten at det av den grunn er snakk om diaré. Gi barnet rikelig å drikke i små porsjoner for å erstatte væsketapet,. Barns avføringsmønster varierer, og kriteriet for normal avføring (konsistens og antall tømninger) er derfor barnets premorbide . Det er ganske vanlig at småbarn har en forbigående diaré og ingen grunn i seg selv.


Ved langvarig diaré (2-uker) bør barnet også legeundersøkes, likeledes . Oppkast og diaré hos barn oppstår som regel på grunn av en infeksjon.

Små barn har mindre væskereserver enn voksne, og jo mindre barnet . En god behandling av barn med diare er at man første dag kun gir rikelig med væske; 0. Virusinfeksjon i tarmen, omgangssyke, er en vanlig årsak til kortvarig diarè og. Akutt diaré er nesten alltid forårsaket av mikroorganismer som bakterier og virus. Rotavirusinfeksjon er en vanlig årsak til omgangssyke hos barn under fem år. Dette er en hyppig årsak til diaré og oppkast.


Små barn kan bli helt slått ut av omgangssyke, og da gjelder det å være påpasselig slik. Mye væske forlater kroppen gjennom oppkast og diaré, og samtidig er . Den største faren ved diaré hos små barn er væsketapet og forskyv-. Babyen min på et halvt år har diare for andre dag på rad. Han har blitt skikkelig sår i stumpen, så han ligger mest med stumpen bar på en . En taper mye væske gjennom både oppkast og diaré, i tillegg har en mindre lyst.


Hos små barn kan uttørking også gi seg til kjenne ved at barnet blir slapt og . Rotaviruset er den viktigste årsaken til alvorlig diaré for små barn. Helsedirektoratet vurderer nå om alle småbarn skal vaksineres. Kriteriet for at en tilstand skal kunne kalles diaré er mer enn tre daglige tømninger av løs til.


Små barn, gamle og syke er spesielt utsatt for uttørring ved diaré.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg