torsdag 16. april 2015

For mye a vitamin

Vitamin A er fettløselig og lagres i kroppen. Det er derfor viktig at inntaket over tid ikke er for høyt. I kosten er retinol og karoten de viktigste former for A-vitamin.

For mye A-vitamin kan man få hvis man spiser mye lever, svært fettrik kost eller tar store tilskudd. Det er derfor viktig å passe på at man ikke får i seg for mye vitamin A. Hodepine, kvalme, synsforstyrrelse og irritabilitet er eksempler på symptomer ved for høyt . Vitamin A er toksisk (giftig) i store doser og man har sett tegn på forgiftning ved inntak som er ganger .

Gå til Tegn på for mye A-vitamin - Den sveitsiske polfareren Xavier Mertz skal være den første som har omkommet av for høyt inntak av vitamin-A. Frukt og grønnsaker med mye farge som gulrot, brokkoli, paprika, grønnkål og aprikoser inneholder betakaroten som omdannes til vitamin A. Fet fisk og lever inneholder mye A-vitamin. Egg og melkeprodukter er også rike på vitamin A. I måneder har jeg har tatt folsyre, tran og multivitamin. Jeg er engstelig for at jeg kan ha fått i meg for mye vit.


Men hva om du får i deg for mye vitaminer? Selv om vitaminer og mineraler har mange nyttige, og ikke minst viktige funksjoner for kroppen din, . Man bør ikke spise for mye vitamin A, fordi kroppen lagrer det den ikke bruker med en gang. Dersom vitamin A-lageret blir for stort, kan det blant annet forårsake .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg