onsdag 13. juli 2016

Helvetesild smitte

Men det er som for vannkopper, slik at kun personer som ikke har hatt vankopper, kan bli smittet, uansett om de er barn eller . Personer som har helvetesild kan ikke smitte andre slik at de får helvetesil men siden blemmene inneholder vannkoppevirus kan andre få vannkopper hvis de . Helvetesild er et smertefullt utslett som forårsakes av vannkoppeviruset, varicella-zoster virus (VZV).

Sykdommen kalles herpes zoster på fagspråket. Helvetesild smitter sjelden, men dersom man har væskefylte blemmer kan man smitte personer som ikke har hatt vannkopper. Helvetesild skyldes reaktivering av vannkoppevirus, ofte mange år etter den opprinnelige infeksjonen.


Alle som har hatt vannkopper risikerer å få helvetesild senere i livet.

Helvetesild smitter ikke, men er en konsekvens av vannkopper. Helvetesild (Herpes zoster) antas å smitte på samme måte som vannkopper men regnes som mindre smittsom. Helvetesild kan gi opphav til vannkopper hos . Typiske symptomer på helvetesil herpes zoster, er at den starter som en brennende.


Hvis man har helvetesild kan man ikke smitte andre med helvetesild. Varicella (vannkopper) og herpes zoster (helvetesild) forsårsakes. Smitte tidlig i svangerskap kan i meget sjeldne tilfeller føre til misdannelser.


Mange lurer på om helvetesild er smittsomt, og svaret er ja, denne sykdommen kan definitivt overføres til andre. Ved helvetesild er det viktig å holde utslettet rent, tørt og dekket med bandasje.

Det forebygger videre smitte, da væsken fra blemmene . Helvetesild er i vannkopp-familien, kan det smitte over til vår åring som vannkopper, eller smitter det bare som helvetesild? Helvetesild kan smitte personer som ikke har hatt vannkopper, og gi dem vannkoppinfeksjon hvis de tar på utbruddet av helvetesild. Det er ikke mulig å bli smittet med helvetesil men siden det er et vannkoppevirus kan en person som har helvetesild smitte andre med . Helvetesild (herpes zoster) er et smertefullt utslett.


Man kan ikke smitte andre med helvetesil men fordi blemmene inneholder vannkoppevirus kan . Hvis man aldri har hatt vannkopper, kan man forsøke å unngå smitte ved å unngå kontakt med personer med vannkopper eller helvetesild. Man kan ikke smitte noen som allerede er smittet med vannkoppeviruset, selv om man har helvetesild. Personer som ikke har hatt vannkopper tidligere i livet, kan ikke få helvetesild direkte, men kan likevel bli smittet av viruset. Min far har fått helvetesild og han påstod at det ikke smittet fordi det er noe som bare de som har hatt vannkopper får.


En vaksinasjon for helvetesild er tilgjengelig, men eksponering for noen smittet med vannkopper kan bidra til å hindre fremveksten av helvetesild i tillegg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg