torsdag 15. september 2016

Jern i kroppen

Jern er et livsviktig stoff som er nødvendig for transporten av oksygen i kroppen. Det finnes blant annet i de røde blodcellenes hemoglobin, . Jern (Fe) er et mineral som er viktig for flere funksjoner i kroppen.

Hovedmengden av jernet i kroppen er bundet til hemoglobin, og bidrar til transport av . For mye jern og for lite jern - begge deler er ugunstig. For mye jern i kroppen (hemokromatose) er mer vanlig enn du tror! Kroppen må ha jern for å kunne lage røde blodlegemer med evne til å transportere oksygen.

Jern utgjør en viktig del av hemoglobin, molekylet . Jern er et mineral som er helt nødvendig for kroppen. Både for lite og for mye jern kan føre til alvorlig sykdom. Jern er et mineral som er viktig i mange funksjoner i kroppen.


Mesteparten av jernet brukes til å frakte oksygen fra lungene og ut i alle kroppens celler og vev. Har du for lite jern i kroppen, kan du utvikle jernmangelanemi. Vanlige symptomer er tretthet, svimmelhet og tung pust.


Man regner med at kroppen i gjennomsnitt bare kan ta opp omtrent 5-prosent av jernet i kosten. Ved jernmangel kan kroppens evne til å ta .

Absorpsjon og funksjon i kroppen: Jern absorberes, i likhet med kalsium, i samsvar med kroppens behov. Av 15-mg jern som tilføres daglig gjennom et vanlig . Normalt sett har vi 2-6g jern i kroppen, hvorav ca befinner seg i de røde blodcellene som bestanddel i det oksygenbindende proteinet . Hemokromatose er en arvelig sykdom hvor det skjer en opphopning av jern i kroppen på grunn av økt opptak av jern fra tarmen. God utholdenhet betinger at du har tilstrekkelig med jern både i blodet og lagret i kroppen. Jernmangel betyr at kroppens jernlagre er tomme. Jern er nødvendig for at kroppen skal kunne lage proteinet hemoblogin (Hb) som frakter oksygen i blodet.


Hun har levd med overskudd av jern, eller hemokromatose, i mange år. Normalt har voksne mennesker 3–gram jern i kroppen. Anemi (blodmangel) på grunn av for lite jern oppstår som regel bare etter lang tids underskudd av jern i kosten, fordi lagrene i kroppen må tømmes først. Men en omfattende helseundersøkelse i Nord-Trøndelag avdekket faktisk et motsatt probleTre til fire av 10nordmenn har for mye jern i kroppen, et tall som . Kroppen trenger jern for å forsyne cellene i kroppen med oksygen.


Personer som spiser lite har økt risiko for å få for lite jern. Hemokromatose er en arvelig betinget lidelse som gjør at kroppen tar. Jern er nødvendig for at kroppen skal danne røde blodlegemer som . JERNMANGEL: En av fem kvinner opplever dette på et eller annen tidspunkt. Uten tilstrekkelig jern i blodet, får ikke kroppen nok oksygen.


AlexanderDGL: Har lest om det her, og skrevet å fått inspirasjon til å skrive mer om det :P :) Håper det er nyttig for deg en gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg