onsdag 21. februar 2018

Mineraler og sporstoffer

Mineraler og sporstoffer, uorganiske grunnstoffer som har viktige oppgaver i kroppen og derfor må tilføres gjennom mat og drikke. De siste kalles ofte sporstoffer (mikromineraler) fordi de trengs i meget små mengder (spormengder). Huskelappen Mineralstoffene kan ikke dannes i kroppen .

Fagstoff: Selv om de forskjellige uorganiske mineralene til sammen bare utgjør en liten del av kroppsvekten vår (cirka ), er de svært viktige. Mens vitaminene er organiske forbindelser er mineraler og sporstoffer uorganiske grunnstoffer. Om et grunnstoff regnes som et mineral eller et sporelement i . Mange mineraler og sporstoffer inngår i hormoner og enzymer, og til forskjell fra vitaminene fungerer flere mineraler og sporstoffer også som byggesteiner for .

Vet du imidlertid forskjellen på mineraler og sporstoffer? Visste du at vitaminer og mineraler finnes naturlig i all ubehandlet mat. Men risikoen med vår moderne, høyeffektive matproduksjon er at den . Mineraler er grunnstoffer som finnes i kroppen i større mengder enn jern.


Eksempel på innhold av sporstoffer og mineraler i kroppen til et voksent menneske: . Sporstoff betegner de mineralstoffene som fins i kroppen i mengder. Et voksent menneske trenger en liten mengde av slike mineraler hver dag, ellers kan det .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg