onsdag 25. januar 2017

Jerntilskudd barn

Barn over måneder trenger jern, men helst ved å gi jernberiket grøt eller mat som er naturlig rik på jern. Jerntilskudd gis kun ved påvist jernmangel. Jern (Fe) er et mineral som er viktig for flere funksjoner i kroppen. Noen matvarer som prim til små barn (Sprett Prim) er beriket med ikke-hemjern. Mange barn får i seg for lite jern gjennom kosten.


Spesielt de under to år har høy risiko for å utvikle jernmangel. Jern er det mineralet barn lettest kan få for lite av, og det konstateres fra tid til annen alvorlig jernmangel hos små barn.

For mye jern kan gi alvorlig forgiftning, særlig hos små barn. Symptomer på jernforgiftning er magesmerter, kvalme, diaré, slapphet, bevisstløshet og kramper. Barn har et høyt jernbehov fordi de er i vekst, og altfor mange barn får i seg for lite jern. Barn under år har spesielt høy risiko for å utvikl. Dagsbehov: Menn mg, kvinner mg (mg etter menopausen).


Barn 2-år mg, barn 6-år mg, og 10-år mg. Jern absorberes lettere på fastende mage . Du bør derfor ikke begynne å ta jerntilskudd på egen hån heller ikke når du er gravid. Jerntabletter til voksne og barn over år.

Jern tilhører, sammen med blant annet vitaminer, gruppen mikronæringsstoffer. Til barn gir man en daglig dose på to til tre milligram per kilo kroppsvekt. Spedbarn er født med et jernlager som varer i omlag måneder, og kan lett få jernmangel når de går over fra morsmelk til vanlig kost. Jernforgiftning oppstår hyppigst hos barn under år etter inntak av utilsiktet overdose og skyldes som regel.


Jern har betydning for blodets oksygentransport. Til alle barn: Vitamin K : FV 15g: Konakion mg i. Kroppen må ha jern for å kunne lage røde blodlegemer med evne til å. Personer med lavt kalori-inntak som små barn, eldre og personer som . Noen som vet hvorfor barna deres hadde lite jern og hva dere gjorde for å få det opp? Kroppen trenger jern for å forsyne cellene i kroppen med oksygen. Personer som spiser lite har økt risiko for å få for lite jern.


Svar: Jerntabletter som inneholder store doser jern er veldig giftig for barn. Jern virker lokalt etsende i tarmen og i større mengder er det giftig . Har kroppen for lite jern, kan du få jernmangelanemi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg