torsdag 18. mai 2017

Lungene

Lungene (pulmonum) er det sentrale organet i åndedrettssystemet. De to lungene ligger i brysthulen, på hver sin side av brystskilleveggen (mediastinum). Når vi puster inn, fylles alveolene i lungene med luft.

Det er her oksygen utskiftes med karbondioksid. Sett forfra ligger lungene på hver sin side av brystbeinet, og de fyller brysthulen. Den venstre lungen er litt mindre enn den høyre lungen.


Lunger, paret organ for respirasjon (åndedrett).

Et voksent menneske i hvile trekker pusten 12–ganger i minuttet og opptar ved hver . Hos mennesket ligger lungene i brysthulen, en på hver side av brystskilleveggen (mediastinum), festet til denne ved lungeroten. Sykdommer i lunger og luftveier kan komme av partikler i luften eller infeksjoner. Det finnes en rekke behandlinger som hjelper. Dette er en samlebetegnelse på en gruppe kroniske lungesykdommer som fører til hindret luftstrøm gjennom luftveiene.


Våre lunger er kjegleformet og fyller hver sin halvdel av brysthulen. Spissen av de kjegleformete lungene peker opp og ligger litt høyere enn kragebenet. Noen lungefakta: lungene våre tar opp oksygen (O2) fra lufta og frigir karbondioksid (CO2) til lufta. Line synes lungene ser ut som to slappe kyllingfileter, men det er før hun blåser de opp! Norsk dokumentarserie om kroppens fantastiske organer.


Lungene er pusteorganene våre, og i den første artikkelen om disse organene får du et innblikk i hvordan lungene og respirasjonssystemet er . Når du puster, passerer luft gjennom nesen, ned luftrøret og inn i stadig mindre bronkier. Bronkiene i sin tur deler seg opp i stadig mindre . Velkommen til Salaby, et nettsted fra Gyldendal Norsk Forlag AS. Lunga på venstre side er mindre enn på høgre side.


Ved innåndingen blir lungeveggen trekt utover og . Lungene er oftest affisert av lymfom som ledd i utbredt sykdom, og gjerne da med flere lesjoner i lungene. Dette gjelder både for Hodgkin lymfom og alle former . Bilde: Lungene ligger godt beskyttet bak brystkassen. Luft er en blanding av gasser, men det er bare én av dem vi trenger for å leve.


Kirurgisk fjerning av svulstvev i lungene gjøres i den hensikt å helbrede pasienten. Vanligvis fjernes minst en lungelapp (lobektomi).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg