Vitamin K er et fettløselig vitamin som finnes i to former i matvarer: Mest som vitamin K(fyllokinon) og i enkelte matvare i mindre mengder som . Det blodfortynnende medikamentet warfarin (handelsnavn Marevan) hindrer dannelsen av koaguleringsfaktorer i leveren ved å påvirke omsetningen av vitamin . Vitamin K er nødvendig for at blodet skal koagulere (levre seg).
Naturlige bakterier i tarmen danner vitamin K men ikke i tilstrekkelige mengder. Det betyr at det er viktig med oljebasert dressing eller annet fett i maten, for å kunne oppta vitamin K fra salater og grønnsaker, sier Fedon . Vitamin K(Menaquinon) produseres av ulike bakterier og finnes i fermenterte oster, noen meieriprodukter og gjæret mat. Effekten av warfarin kan motvirkes ved tilførsel av K-vitamin.
Det finnes ikke analyser av norske matvarer med henblikk på innhold av vitamin K. Ut ifra de nyere forskningsresultatene bør det gjøres intervensjonsforsøk med . Prøver å ikke få i meg for mye vitamin K gjennom maten, men jeg forbinder ofte sunn mat med salat og andre forskjellige grønne grønnsaker. K2-vitamin – Menakinon dannes av bakterier i tarmen og finnes i litt av i matvarer som nyre, egg, lever og ost. Natto – Gjærede soyabønner – er spesielt rik på . Gjæret og modnet mat som klippfisk og lever, og oster som gammelost og Roquefort er rike på vitamin K2. Vitamin Kdannes også ved gjæring av grønnsaker, .
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.