onsdag 23. mai 2018

Hepatitt a smitte

Hepatitt A er en virusinfeksjon som kan forårsake leverbetennelse. Hepatitt A er en leverbetennelse som skyldes smitte av hepatitt-A-virus (HAV) gjennom forurenset drikke og mat, og unntaksvis via blod. Andre former for smittsom leverbetennelse er hepatitt B og hepatitt C. Hepatitt A virus finnes i avføringen hos personer med hepatitt A. Hepatitt A er en betennelse i leveren forårsaket av hepatitt A virus (HAV). E er en leverinfeksjon med hepatitt E virus (HEV) som smitter fekalt-oralt, det vil si via . Hepatitt A smitter vanligvis gjennom vann og mat som er forurenset med virusholdig avføring fra personer som har hepatitt A. De fleste som får hepatitt A har blitt smittet i utlandet.


Hepatitt A smitter gjennom mat og direkte eller indirekte kontakt mellom endetarm og munn, kan gi opphav til utbrudd blant menn som har sex med menn, kan gi . Kommentar - Hepatitt A-smitte kan overføres ved transfusjon dersom en blodgiver gir blod i den viremiske fasen. Hepatitt A er en leverbetennelse, som skyldes infeksjon med hepatitt A viruset. Hepatitt A viruset kan smitte på flere måter: Fra vann eller . Sjukdomen vert framkalla av hepatitt A-virus (HAV) som gjev leverinfeksjon med.


Til immunisering innan ein vert utsett for smitte finst vaksine mot hepatitt A. Hepatitt C smitter mer sjelden seksuelt, men det forekommer. Begge kan smitte ved urene tatoveringsnåler. Hepatitt A er en infeksjon som rammer leveren.


Syke er nesten alltid blitt smittet i utlandet. Sykdomstilstanden varer vanligvis i et par uker. Av disse er det særlig hepatitt B-viruset som kan smitte ved sex, og det er derfor bare hepatitt B som vil bli omtalt i denne artikkelen. Kan også tilføres passivt (intrauterint eller som hepatitt B-immunglobulin). Andre forholdsregler mot hepatitt A-smitte omtales ikke.


Sykdommen ble tidligere kalt epidemisk gulsott eller infeksiøs hepatitt. Smitte skjer vanligvis via forurenset drikkevann eller . Smitter fra uker før til uke etter symptomdebut. Erverves ofte i utlandet, men også i Norge. De siste månedene har alle de nordiske landene (Danmark, Sverige, Finland og Norge) registrert flere tilfeller enn vanlig med hepatitt A blant . De siste årene har det blitt registrert flere utbrudd av hepatitt A i Norge, og det mistenkes at smitten kommer fra . Hepatitt A er en svært smittsom infeksjon og i leverinflammasjon forårsaket av hepatitt A virus. Mennesker smittet med dette viruset kan raskt smitte andre.


Dagbladet): Fryste bær mistenkes for å være smittekilden bak et utbrudd av leversykdommen hepatitt A i Sverige og Danmark.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg