torsdag 8. oktober 2015

Mye jern i blodet

For mye jern og for lite jern - begge deler er ugunstig. For mye jern i kroppen (hemokromatose) er mer vanlig enn du tror! Hemokromatose er en arvelig sykdom hvor det skjer en opphopning av jern i kroppen på grunn av økt opptak av jern fra tarmen.


Nyere forskning viser at særlig menn kan ta skade av for mye jern. En finsk undersøkelse viste at for høyt jerninnhold i blodet er den viktigste risikofaktoren for . Ved arvelig hemokromatose tar tynntarmen opp for mye jern fra kosten. Hemokromatose - for mye jern, kroppen ruster.

Lege Knut Liseth intervjuet av Gudrun Vinsrygg. Hemokromatose er en arvelig betinget lidelse . Vet at en kan dø av jernforgiftning, men før dette stadiet? Hemokromatose er en sykdom der jern avleires i ulike organer. Alminnelig ferritin-nivå i blodet er mellom og 35 ulikt for menn og kvinner. Omkring to tredjedeler av kroppens totale jerninnhold finnes i blod og muskler.


Matvarer som inneholder mye jern er blod og innmat, lever, leverpostei, magert . Min bestemor har fått påvist alt for mye jern i kroppen. Eneste løsning er å tappe blod leser jeg på nettet, men med gamle folk er vel dette .

Både for lite og for mye jern kan føre til alvorlig sykdom. Det meste av jernet i kroppen er kontinuerlig ”i arbeid” i blodet, hvor jern inngår i hemoglobin i de røde . Sykdommen skyldes at det tas opp for mye jern fra maten, i tynntarmen. Konsentrasjonen av leverenzymer i blod kan gi informasjon om . Blod og innmat er matvarer som inneholder spesielt mye jern.


Kjøtt, brø leverpostei og grønne bladgrønnsaker er også jernrike matvarer. Ferritin er en blodprøve som forteller om jernnivået i kroppen. Under normale forhold er konsentrasjonen av ferritin i blod samsvarende med. Mens tilstrekkelig jern i kroppen din holder energisk og sunn, kan for mye opphopning av jern være skadelig for helsen din.


Når kroppen får for mye jern, er det ikke plass for alle av det å gå. I motsetning til med mange andre elementer, kan kroppen din ikke skille ut jern. Behandling av jernoverskudd krever en reduksjon av jerninnholdet i blodet, rapporterer Jern.


For mye jern i kroppen kan gi skade på indre organer. Langvarig bruk av høydoserte jernpreparater kan føre til hemokromatose. På den kom det frem at hun hadde for mye jern i kroppen.


Må nevnes at jeg i lang tid har hatt brusing eller kriblingi blodet som. Det er faktisk vanligere her til lands å ha for mye enn for lite jern i .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg