tirsdag 20. desember 2016

Hvordan smitter herpes

Men jeg vet mindre om hvordan dette er for kvinner. Det er klart vist desverre at herpes kan smitte også mellom utbruddene, hyppigere hos . I likhet med flere andre virus blir du aldri kvitt herpes.

Mange er derfor opptatt av hvordan de kan unngå å bli smittet. Det er derfor mulig å overføre smitten uten at den som har herpes er klar over dette. Trolig smittes over av alle i Norge i løpet av livet med et av de to herpesvirusene.


De fleste som er smittet får aldri utbrudd med sår.

Munnherpes smitter først og fremst via direktekontakt, oftest gjennom kyssing. Man kan også overføre viruset ved å bruke samme bestikk eller . Herpes i underlivet (kjønnsherpes) er en av de vanligste seksuelt. Hvis kvinnens partner er smittet med herpes, men kvinnen selv ikke har . Kun to av ti personer som er smittet av herpes på kjønnsorganene vet at de er det.


Munnsår som skyldes herpesviruset er svært smittsomt. Virus i herpesfamilien har et merkelige livsløp. Men hvordan og hvorfor det skjer, vet vi ikke riktig.


Genital herpesinfeksjon med HSV-residiverer sjeldnere enn HSV-2. Etter smitte ligger viruset latent i nerverøtter og kan reaktiveres og gi .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg