torsdag 23. november 2017

Kalium

Kalium (K) (engelsk: potassium) er et mineral som er viktig for syrebase-balansen i kroppen og for at nerver, muskler og nyrer skal fungere normalt. De fleste matvarer inneholder kalium og det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig å tenke på kaliuminntak, kroppen regulerer det selv gjennom å velge . Kalium regnes sammen med natrium og klor som de vanligste elektrolyttene i blodet og kroppen vår.

Hypokalemi betyr at det er et for lavt nivå av kalium i blodet, . Kalium er et viktig næringsstoff som blant annet er bra for blodtrykket. Men hvor mye trenger vi, og kan man få i seg for mye? Kalium er et livsviktig mineral for kroppen vår.

Kalium skilles ut i urinen via nyrene, og utskillelsen reguleres nøye for at kaliumnivået skal holdes . Kalium ble oppdaget i 18av den britiske kjemikeren Humphry Davy, og var det første metallet som ble fremstilt ved elektrolyse. Bare en håndfull inneholder mer kalium enn bananer. Kalium er viktig for blant annet å opprettholde normalt blodtrykk, samt nervesystemets normale funksjon.


Kalium finnes i all hovedsak intracellulært, det vil si inne i cellene. Dette i motsetning til natrium som det finnes mest av utenfor cellene (i ekstracellulærvæsken). Kalium, metallisk grunnstoff, kjemisk symbol K, atomnummer 1 tilhører alkalimetallene.


Den gamle betegnelsen pottaske (eng. pot ash) . Det er mye kalium i frukten jeg spiser(nektariner, druer), og jeg lurer derfor hva det er og hva det er godt for?

Kalium er vår viktigste intracellulære kation, og har mange viktige funksjoner i kroppen. Regulering væskebalansen i kroppen, samt . Kalium er i likhet med natrium et alkalimetall. Det finnes ikke fritt i naturen, men inngår i mange mineraler og i jordsmonnet.


Natrium, kalium og klor betegnes både som mineraler og elektrolytter. Et kosthold rikt på kalium fra frukt og grønt, men også magnesium og kalsium reduserer blodtrykket. Kalium, grunnstoff i gruppe (alkalimetallene) i grunnstoffenes periodesystem, kjemisk symbol K, atomnummer 19.


Verdiene (av både kalium og kalsium) må forøvrig sees i sammenheng med og tolkes ut fra en rekke andre prøvesvar, samt pasientens kliniske . Kalium er ett av de næringsstoffene som lett forsvinner i den industrielle matproduksjonen. Den beste måten å få i seg mer kalium på, er å spise mer frukt og .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg